Σκρα 57, Ορεστιάδα   diamantisdiam@gmail.com   +30 2552022762

GAS ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Συνεργειο Υγραεριοκινησης

Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χωρίζονται σε “διπλής” και “τριπλής” ενέργειας, ανάλογα με τον τρόπο που παράγεται η θερμότητα.

Ως “διπλής ενέργειας” ονομάζονται εκείνοι που ζεσταίνουν το νερό με:

  1. Την θερμότητα του ήλιου
  2. Με ηλεκτρική αντίσταση (για τις ημέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια)

Ως “τριπλής ενέργειας” ορίζεται ένας ηλιακός ο οποίος συνεργάζεται ΚΑΙ με το δίκτυο θέρμανσης της κατοικίας, δηλαδή έχουμε ζεστό νερό όταν ανοίγουμε τα καλοριφέρ.

Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από:

  1. Δοχείο ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) . Σε αυτό το δοχείο (με τις κόκκινο μπλε γραμμές) αποθηκεύεται και θερμαίνεται το νερό που καταναλώνουμε.
  2. Δοχείο υγρών ηλιακού συλλέκτη. Σε αυτό το δοχείο, το οποίο περιβάλλει το δοχείο ζεστού νερού χρήσης, κυκλοφορούν τα υγρά από τους ηλιακούς συλλέκτες (τζάμια). Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτό το  δοχείο, αγκαλιάζει το κλειστό δοχείο του νερού χρήσης. Έχουμε δηλαδή ένα κλειστό δοχείο μέσα σε ένα άλλο δοχείο! 
  3. Μόνωση πολυουρεθάνης
  4. Ανοξείδωτη λαμαρίνα
  5. Βαλβίδα εξαερισμού
  6. Ηλεκτρική αντίσταση, συνήθως ισχύος 4Κw. 
  7. Ανοδική προστασία. Είναι επί της ουσίας μια ράβδος μαγνησίου η οποία προστατεύει τα μέταλλα του ηλιακού μας από τη σκουριά. Πρέπει να αντικαθίσταται σε κάθε συντήρηση.
  8. Έξοδος ΖΝΧ (ζεστού νερού χρήσης)
  9. Κύκλωμα υγρών ηλιακού συλλέκτη
  10. Είσοδος κρύου νερού χρήσης
  11. Κύκλωμα συστήματος θέρμανσης “καλοριφέρ”

Μπορούμε να δούμε λοιπόν τα εξής:

Μέσα στο κέλυφος ( το καζάνι που βλέπουμε) υπάρχει ένα δοχείο με το νερό χρήσης. Το κρύο νερό της ΕΥΔΑΠ εισέρχεται από το σημείο 10 και γεμίζει το δοχείο με νερό. Όταν εμείς ανοίγουμε την βρύση στο ζεστό τραβάει νερό από το δοχείο από το σημείο 8.

Οι τρόποι με τους οποίους αυτό το δοχείο ζεσταίνεται είναι όπως είπαμε παραπάνω τρεις

  1. Με την ηλεκτρική αντίσταση (ρεύμα)
    Η ηλεκτρική αντίσταση βρίσκεται μέσα στο δοχείο ΖΝΧ και σε επαφή με το νερό. Μόλις ανάβουμε το ρεύμα, αρχίζει να ζεσταίνεται και μεταδίδει θερμότητα στο νερό συνήθως μέχρι εκείνο να φτάσει τους 65 C (εξαρτάται από τη ρύθμιση)
  2. Μέσω του ηλιακού συλλέκτη.
    Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε καμία οικονομική επιβάρυνση καθώς η θέρμανση του νερού γίνεται μέσω του ήλιου. Όπως φαίνεται και στην εικόνα 2. το καζάνι μας είναι συνδεδεμένο με 1 η 2 ηλιακούς συλλέκτες (τζάμια). Μέσα σε αυτούς κυκλοφορεί ένα αντιψυκτικό υγρό. Οι ακτίνες του ήλιου χτυπάνε τα τζάμια με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται και αυτά με τη σειρά τους να μεταδίδουν θερμότητα στο αντιψυκτικό υγρό που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Το υγρό αυτό θερμαίνεται και ξεκινάει να κυκλοφορεί με φυσική ροή προς τα πάνω μπαίνοντας μέσα στο καζάνι στο κλειστό δοχείο του ηλιακού. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα θερμό υγρό (πράσινο χρώμα) να ζεσταίνει τα τοιχώματα του δοχείου ζεστού νερού χρήσης! Μεταδίδει έτσι θερμότητα στο νερό που καταναλώνουμε.
  3. Θέρμανση μέσω του καλοριφέρ
    Στη τελευταία περίπτωση , έχουμε το σημείο 11 ( κλειστό κύκλωμα καλοριφέρ). Είναι μια σερπαντίνα χαλκού η οποία βρίσκεται μέσα στο δοχείο του ΖΝΧ και σε επαφή με το νερό. Όταν ανάβουμε το καλοριφέρ….ζεστό νερό ταξιδεύει μέσα από αυτή τη σερπαντίνα. Η σερπαντίνα αυτή ζεσταίνεται και μεταδίδει θερμότητα στο νερό!

Και κάτι τελευταίο που δυστυχώς θα σοκάρει τους περισσότερους.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται συντήρηση κάθε 2 χρόνια!!

Η συντήρηση περιλαμβάνει:

  1. Αλλαγή ανοδικής προστασίας
  2. Καθάρισμα ηλεκτρικής αντίστασης και δοχείου από άλατα
  3. Πλύσιμο μέσα – έξω ηλιακών συλλεκτών
  4. Επαναπλήρωση αντιψυκτικού υγρού
  5. Αντικατάσταση φθαρμένων μονώσεων σωλήνων
  6. Έλεγχος καλής λειτουργίας

Πηγή: Η Μηχανικ΄η απλά

You might be interested in …